Studiemiddag 2022

maart 11, 2022

U bent van harte uitgenodigd voor de studiemiddag van de Nederlandse Vereniging voor Wetgeving, die zal plaatsvinden op donderdag 31 maart 2022 van 14.00-17.00 uur. Het thema is: Digitale uitvoering van wetgeving: een kwestie van kennis!

Zoals de Tijdelijke commissie ICT (beter bekend als de Commissie Elias) in 2014 al constateerde: “… ICT is overal”.  Sindsdien is dat zeker niet minder geworden en hebben we ook kunnen constateren dat het goed implementeren van wetgeving in ICT-systemen – of het nu om systemen voor het massaal nemen van besluiten of om portalen voor dienstverlening aan burgers en bedrijven gaat –  geen sine cure is.

Het is ook veel minder een kwestie van techniek dan je zou denken. Essentieel is dat de kennis die in wet- en regelgeving (en ook in beleid(sregels) die ruimte daarin invullen) besloten ligt, er op de juiste manier uitgehaald wordt en expliciet en eenduidig wordt vastgelegd. En wie heeft de beste kennis daarvoor in huis? Precies, de wetgever die de regels gemaakt heeft.

In deze studiemiddag laten we zien hoe we het ontsluiten van de kennis in wet- en regelgeving bij de Belastingdienst aanpakken met behulp van Wetsanalyse. En hoe we op grond van die kennis ICT-toepassingen kunnen inrichten waarin de algoritmen traceerbaar zijn naar hun juridische bron. Het blijft niet alleen bij een verhaal, in subgroepen gaan we er ook samen mee aan de slag. Doel is om de leden met een uitvoeringsbril naar wetgeving te laten kijken en te verkennen hoe die blik in het eigen werk een vaste plek kan krijgen.

Aanmelden kan onderaan deze pagina. Let op, vanwege de vorm van de bijeenkomst is er plaats voor maximaal 60 mensen deelnemers.

Datum:    Donderdag 31 maart 2022 van 14.00-17.00 uur
Locatie:   ZZIIN Den Haag, Koningin Julianaplein 10 (boven CS)

Aanmelden voor de Studiemiddag 2022

11 + 11 =