Preadviezen 2023 – concepten Empirisch onderbouwde wetgeving

september 28, 2023

Ten behoeve van de Jaarvergadering 2023, die in het teken staat van empirisch onderbouwde wetgeving en op 12 oktober zal plaatsvinden, zijn drie preadviezen opgesteld. Hieronder zijn de concepten opgenomen van deze preadviezen, die na de jaarvergadering zullen worden verfijnd en voltooid.

Bert Niemeijer (hoogleraar empirische rechtssociologie, VU) en Marijke ter Voert (hoogleraar empirisch juridisch onderzoek, Radboud Universiteit) gaan in hun preadvies in op de empirische onderbouwing van wetgeving en de eisen die dit stelt aan de wetgevingsjurist. 

Jessie Pool en Niek Strohmaier (beiden universitair docent en onderdeel van de onderzoeksgroep Empirical Legal Studies, Universiteit Leiden) bespreken in hun preadvies de betekenis van empirisch onderzoek in het kader van de voor- en nadelen van het gebruik van open normen door de wetgever

Frank de Grave (lid van de Afdeling advisering van de Raad van State) heeft een preadvies geschreven over het continue debat over de kwaliteit van wetgeving, en de spanning tussen wat de empirie eist en de wetgever kan.