Jaarvergadering 12 oktober 2023 – Empirisch onderbouwde wetgeving

september 12, 2023

De Jaarvergadering staat dit jaar in het teken van empirisch onderbouwde wetgeving. Deze zal plaatsvinden op donderdag 12 oktober 2023 van 14:00 – 17:30 uur (inloop vanaf 13.45 uur), met aansluitend een borrel, in de Gotische Zaal van de Raad van State.  U wordt vriendelijk verzocht zich onderaan deze pagina aan te melden.

Ten behoeve van de discussie over dit onderwerp zijn een aantal interessante preadviezen geschreven. Bert Niemeijer (hoogleraar empirische rechtssociologie, VU) en Marijke ter Voert (hoogleraar empirisch juridisch onderzoek, Radboud Universiteit) gaan in hun preadvies in op de empirische onderbouwing van wetgeving en de eisen die dit stelt aan de wetgevingsjurist. Jessie Pool en Niek Strohmaier (beiden universitair docent en onderdeel van de onderzoeksgroep Empirical Legal Studies, Universiteit Leiden) bespreken in hun preadvies de betekenis van empirisch onderzoek in het kader van de voor- en nadelen van het gebruik van open normen door de wetgever. Frank de Grave (lid van de Afdeling advisering van de Raad van State) heeft een preadvies geschreven over het continue debat over de kwaliteit van wetgeving, en de spanning tussen wat de empirie eist en de wetgever kan.

Aan de hand van de preadviezen zijn enkele stellingen geformuleerd waar tijdens de Jaarvergadering over gestemd zal worden. 

 

Voorafgaand aan de Jaarvergadering begint om 13:15 uur de Algemene Ledenvergadering (inloop vanaf 13.00 uur), met op de agenda onder meer een voorgestelde statutenwijziging. Klik hier voor de vergaderstukken van de Algemene Ledenvergadering.

De NVvW ziet u graag op 12 oktober!

Datum:     Donderdag 12 oktober 2023, Algemene ledenvergadering vanaf 13:15u, Jaarvergadering vanaf 14:00u  Locatie:    Gotische Zaal van de Raad van State, Paleisstraat 1 (tegenover Paleis Noordeinde), 2514 JA Den Haag

Meld u hieronder aan om de Jaarvergadering bij te wonen!

 

Aanmelden voor de Jaarvergadering 2023

1 + 7 =